Blogg

Personligt

Namn: Sidsel Löyche
Ålder: 27
Arbete: Stylist & modell. Samt letar jobb med lön
Bor: I flyttkartonger
Utbildning: En salig blandning av journalistik, konst, arkeologi, keramik och design.

Hemsida: sidselloyche.com


 

Många känner igen dig ifrån Textil Fashion Center, när flyttade du till Borås?

-Jag började arbeta som projektledare på TFC januari 2014, och flyttade till Borås ca ett halvår senare. Dessförinnan har jag flängt runt mellan Göteborg, London, Danmark och Lidköping. 

_MG_0637-Edit-2

Berätta lite om din bakgrund och din erfarenhet?

-Jag har alltid tyckt om att måla och skriva, och när jag upptäckte keramik på en konstskola i Danmark valde jag att utbilda mig till keramiker i Lidköping och började jag göra smycken av porslin.

-Jag satte ihop min första modevisning med dessa smycken. Jag har ingen fancy utbildning inom mode, men jag älskar att uttrycka mig med kläder, och jobba som stylist då mode och konst för mig ofta smälter samman till verktyg att uttrycka sig med, Färg, form och siluetter.

-Jag jobbade i klädbutik i London och kom sedan tillbaka till Göteborg där jag startade eget företag samt drev kreativt kontorshotell och satte ihop mode/konst utställningar. 

_MG_0709-Edit-2

Dirt and Delight vad är det?

-Företaget, Dirt & Delight var ett sätt för mig att sälja mina smycken och konst, samt ett hopplock vintagekläder då jag samlat på mig så många klänningar att de inte längre fick plats i mitt hem. Dirt & Delight är vilande sedan något år tillbaka då jag inte längre hade tid att skapa nya smycken. När jag började arbeta i Borås fick jag jobba med en uppsjö fantastiska designers; att sätta ihop fotograferingar, event och modevisningar åt dem är något av det roligaste jag gjort. 

 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

-Nu hoppas jag hitta ett kreativt och utmanande jobb där jag får spotta ur mig galna idéer. Jag skulle gärna jobba på PR- eller reklambyrå, eller fortsätta som projektledare inom mode. Drömmen är väl egentligen att få fortsätta skriva och rita, jobba med mode och designers på ett eller annat sätt och att få krama ur mig en väldigt massa kreativitet. Om det där är ett och samma jobb återstår att se.

Tills dess smider jag mode-podd planer och jobbar med photo shoots.

_MG_0662-Edit-2

Du arbetar också lite som modell?

-Modelljobben började i Göteborg som hårmodell. Senare blev jag upplockad av Vidal Sassoon i London för att de tyckte att jag såg ut som den elaka drottningen i Narnia… Gjorde en del modelljobb åt dem och fortsatte när jag flyttat tillbaka till Sverige. Det roligaste med att stå bakom kameran är att man får ha på sig snygga, ibland skogstokiga kläder. Jag har haft turen att få jobba med några av studenterna på Textilhögskolan samt Nordisk Designskola vilket har varit så kul! En gång fick jag träffa Jean Paul Gaultier efter att Elle publicerat en bild på mig i hans design; det var mäktigt. 

 

Hur ser din relation till mode ut?

-Precis som med min konst så vill jag uttrycka något med kläder. Jag var punkare som ung, jag pluggade keramik i två år iförd aftonklänning och högklackad skor varje dag. Jag äger inga plagg i kategorin ”basic”. Jag tycker att alla ska våga lite mer: klä upp er! Det finns så otroligt många unga duktiga designers som bryter mot normer, tänker utanför boxar och levererar mode värdigt Lady Gaga; investera i det. Eller köp vintageklänningar på Etsy. Och sluta bära gympaskor överallt.

_MG_0697-Edit-2

Hur skulle du beskriva din stil?

-Min klädstil är fancy farmor möter modern avant garde. Dr martens på fötterna.
Klädstilen i Borås tycks generellt vara svarta smala jeans, någon trist topp och en Michael Kors väska. Helt OK utstyrsel över lag, men jag begriper inte varför alla ser likadana ut? Shoppa ETT plagg i Fashion Gallery är min utmaning till er. 

 

Vilket är ditt mest användbara plagg?

-Jag äger två klänningar som konkurrerar om platsen mest använda i min garderob; den ena är en Vivienne Westwood klänning med en absurd passform och konstigt tryck. Folk brukar fråga om jag sytt eländet själv. Den andra är en hellång grön vintageklänning med fåglar och blommor på. Jag köpte den i London och har burit den så många gånger att jag numera måste laga någon söm varje gång jag haft den på mig.

_MG_0683-Edit-2

Vart handlar du helst och vad är ditt bästa köp?

-Mitt bästa köp är min hund Qirov även om han hittills ätit upp min soffa och tio par skor. I klädväg tycker jag allra bäst om att handla av upcoming designers. Spana in notjustalabel.comoch fuckingyoung.es till exempel; där listas tusentals unga talanger. Några personliga favoriter i garderoben är Nor Autonom, Arethé Stockholm, Xvemiul, Ida Klamborn, Sonja Jocic, och Thomas Demess. Smycken köper jag hos Broken Birds. Foto: Henrik Bengtsson